ОУ "Св. Климент Охридски"
Основно училище в град Бяла Слатина
Основно меню

Екосъстезание "По следите на биоразнообразието"

 По следите на биоразнообразието

    В навечерието на Световния ден на околната среда учениците и учителите от Основно училище „Свети Климент Охридски“ организираха празник на природозащитата. Денят беше отбелязан, като се проведе състезание под наслов „По следите на биоразнообразието“. Състезанието е финално мероприятие по иновацията „Природата – това сме ние“, по която в училището се работи две години. Целта на тази иновация е да формира устойчива екологична и гражданска компетентност.

   Гости на нашето състезание бяха г-жа Даринка Христова от РУО, гр. Враца, г-жа Оля Генова от ПП „Врачански балкан“, г-жа Елка Йорданова, директор на НУ „Христо Ботев“, и г-жа Силвия Кръстева, директор на НУ „Цани Гинчев“, както и ученици и учители от двете училища.

   Част от инициативата са създадените биолехи „Цветни билкови дъги“ по проект “КонсУмувай” на Фондация ЕкоЦентрик, с финансовата подкрепа на Германската фондация за околна среда (DBU), Национална кампания "Достъп до добра храна" и Порталът на Вкусните образователни градинки - gradinka.zaedno.net.

   Екологичната надпревара се проведе в 5 кръга между пет отбора, в които бяха включени ученици от шестите класове. За децата състезанието беше изключително емоционално приключение, в което те демонстрираха знания и умения, придобити през двегодишното обучение, свързано с иновацията.