ОУ "Св. Климент Охридски"
Основно училище в град Бяла Слатина
Основно меню

Трети март е празник на една историческа победа и на величавия дух на един народ!

 

Трети март е празник на една историческа победа и на величавия дух на един народ! Ден на жадуваното Освобождение! Свята дата – изстрадана, чакана столетия!

В нашата история този ден е синоним на Свободата. Тази заветна дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята ни и със златни букви са изписвали категоричната воля на поробения ни народ – Свобода или смърт. И Свободата е идвала ден след ден, година след година със смелостта на безименни и велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани и с подвига и саможертвата на хиляди руски воини.

     Затова нека в навечерието на 3 март сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че тяхната саможертва и подвиг заедно със саможертвата и подвига на братята освободители, са кървавото измерение за нашето национално достойноство и бъдеще.

      Трети март е нашият български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето. Той не е архаика, а идея и идеал на един народ с достойнство. Затова днес на националния ни празник ние осъзнаваме своя дълг на почит към предците, но и своята отговорност за днешния ден и бъдещето на България.

       В навечерието на националния ни празник, ръководството, учителите и учениците на Основно училище „Св. Климент Охридски“ ви пожелават: бъдете горди с нашето минало, пазете заветите на предците, с чест и достойнство носете името „Българин”!

Честит национален празник!